Mixit cheesecake od MasterChefky Kristíny Nemčkovej
"Ráno pred školou najčastejšie raňajkujem müsli s jogurtom. Čiastočne preto, že si nič iné nestíham prichystať, ale taktiež mi to chutí. Pri müsli je pre mňa dôležité, aby nebolo veľmi sladké. Zároveň mi ale často chýba kyslosť a zaujímavé korenia. Keď prišla možnosť namixovať si vlastné müsli, neváhala som ani minútu. Môj #UPGRADEMIX je na svete, teda presnejšie na Mix.it! A to by som nebola ja, keby som z neho tiež niečo neupiekla. Skúste to taktiež!"
- Kristína Nemčková, víťazka MasterChef Česko 2019
Suroviny
Na korpus:
- 250 g #UPGRADEMIX müsli
- 100 g masla
Na krém:
- 150 ml smotana na šľahanie
- 5 vajec
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 100 g práškového cukru
- 2 kyslej smotany
- 1 vanilkový struk
- 500 g krémového syru (odporúčam Philadelphiu alebo Lučinu, prípadne kombináciu oboch v pomere 1:1)
Recept
Odvážim si potrebnú dávku müsli z #Upgrade Mixu. V ňom nájdete ružovú čokoládu, mrazom sušené višne, pomaranče a pistácie, všetko jemne okorenené škoricou a kardamónom. Müsli jemne rozmixujem s rozpusteným maslom. Zmes s pomocou polievkovej lyžice vtlačím na dno a do bokov tortovej formy s priemerom 22 cm. Tortovú formu dám na plech vyložený papierom na pečenie. Ten tam dávam pre prípad, že by z nej vytieklo maslo - zabráni to zašpineniu rúry aj plechu a ušetrí vám to nervy s čistením.
Rozmiešam vajíčka s vanilkovým a práškovým cukrom a prilejem smotanu na šľahanie. Po chvíli miešania pridám 2 kyslé smotany, vanilku zo struku a krémový syr. Krém nalejem na korpus a pečiem v rúre na 150 °C po dobu cca 70 minút.
Aby bol cheesecake naozaj dokonalý, používam pár trikov:
- Pri pečení si do spodnej časti rúry dám plech s vodou. Keď máte parnú rúru, zapnite si paru.
- V priebehu pečenia rúru nikdy neotváram.
- Koláč nechávam vychladnúť priamo v rúre - po upečení len mierne otvorím dvierka. Je to dôležité, pretože cheesecake po upečení narastie a pri rýchlom ochladení by mohol krém spadnúť.
- Nechám vychladiť cez noc v chladničke.
Vychladený cheesecake druhý deň dozdobíme podľa fantázie. Na ten na fotke som použila prach z rozmixovaných pistácií, mrazom sušené višne, čerstvé čučoriedky a jedlé kvety. Výborne sa k nemu hodia aj kopčeky kyslej smotany zmiešané s vanilkovým cukrom.
Môj tip
Oplatí sa vydržať a nechať cheesecake vychladiť cez noc, aby poriadne stuhol. Máte potom skvelé raňajky!
Dobrú chuť,
vaša Kristína
0 Komentárov k článku Mixit cheesecake od MasterChefky Kristíny Nemčkovej